Debreczeni mézes-mázas - 200 éves édes hagyomány
Egy példa nélküli összefogás eredményeként a több mint 200 éves debreceni cukrászat hagyományát öregbítve idén a virágkarneválra több kézműves cukrász, egy mézeskalácsos népi iparművész és egy séf közösen megalkotta Debrecen város tortáját.
A Debreczeni mézes-mázast a város turisztikáért felelős alpolgármestere mutatta be hétfőn sajtótájékoztatón, a város főterén. Széles Diána kiemelte: a több mint 200 éves debreceni cukrászat hagyományát öregbítve, több mint egyéves munkával, a helyi cukrászok együttműködésének eredményeként született meg a Debreczeni mézes-mázas, amely hétfőtől kapható hat debreceni cukrászdában és egy belvárosi étteremben. A mézes-mázas kínálatába más cukrászdák is bekapcsolódhatnak, ha vállalják, hogy a kidolgozott receptúra szerint készítik el az édességet - fűzte hozzá az alpolgármester.
Bemutatták Debrecen város tortáját
Az alapreceptet megalkotó Balogh István, a Hajdú-Bihar Megyei Cukrász Ipartestület elnöke és Radics László debreceni mézeskalácsos népi iparművész, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kézműves tagozatának elnöke azt emelte ki, hogy Debrecen tortájának a tésztájában a méz, a csillagánizs, a fahéj és a szegfűszeg a helyi mézeskalácsos hagyománytisztelet jegyében vált meghatározóvá, külalakjában pedig az apró mézeskalács szívek is ezt a fontos kulináris értéket jelenítik meg.
A tortát ribizli és karamellréteg teszi teljessé, míg a modern cukrászat irányelveit a mousse krém és a fehércsoki ganache képviseli.